Mailing list

Mailing list

Αφήστε το e-mail σας για να είστε ενήμεροι για τα νέα και τις προσφορές μας

Join us on Facebook

Είσοδος

Συστήματα Στήριξης Φωτοβολταϊκών Πλαισίων

 

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σχεδιαστής μιας διάταξης είναι το που θα στερεωθούν οι βασικές μονάδες, αν θα στερεωθούν σε σταθερές θέσεις ή οι προσανατολισμοί τους θα ακολουθούν (ιχνηλατούν) την κίνηση του ηλίου.

 

Στις περισσότερες διατάξεις οι βασικές μονάδες στερεώνονται σ’ ένα σταθερό κεκλιμένο επίπεδο με την πρόσοψη προς τον ισημερινό. Αυτό έχει την αρετή της απλότητας, δηλαδή κανένα κινούμενο τμήμα και χαμηλό κόστος. H άριστη γωνία κλίσης εξαρτάται κυρίως από το γεωγραφικό πλάτος, την αναλογία της διάχυτης ακτινοβολίας στην τοποθεσία και το είδος του φορτίου.

 

Στερεώνοντας τη διάταξη πάνω σε σύστημα με δύο άξονες παρακολούθησης του Ηλίου, μπορεί να συλλεχθεί μέχρι 25% περισσότερη ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια ενός έτους, σε σύγκριση με την εγκατάσταση σταθερής κλίσης. Κάτι τέτοιο όμως αυξάνει την πολυπλοκότητα και έχει ως αποτέλεσμα μια χαμηλότερης αξιοπιστίας και υψηλότερου κόστους συντήρηση. Η μονού άξονα παρακολούθηση (ιχνηλάτηση) είναι λιγότερο σύνθετη αλλά παρουσιάζει μικρότερο κέρδος. Ο προσανατολισμός μπορεί να ρυθμίζεται χειροκίνητα, εκεί που η προσφορά εργασίας είναι διαθέσιμη, αυξάνοντας έτσι τις όποιες απολαβές. Έχει υπολογιστεί ότι σε κλίματα με ηλιοφάνεια μια διάταξη επίπεδης κινούμενης πλάκας που έχει κατάλληλη ρύθμιση ώστε να στρέφεται προς τον ήλιο δυο φορές την ημέρα και να παίρνει την κατάλληλη κρίση τέσσερις φορές το χρόνο, μπορεί να συλλαμβάνει το 95% της ενέργειας, που συλλέγετε με ένα σύστημα δυο αξόνων παρακολούθησης πλήρως αυτοματοποιημένο.

 

Το σύστημα παρακολούθησης είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα συστήματα, που λειτουργούν κάτω από συγκεντρωμένο ηλιακό φως. Η δομή αυτών των συστημάτων εκτείνεται από έναν απλό σχεδιασμό βασισμένο πάνω σε πλευρικούς ενισχυτικούς καθρέπτες μέχρι τα συγκεντρωτικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούν υπερσύγχρονες οπτικές τεχνικές, για να αυξήσουν την είσοδο φωτός προς τα ηλιακά στοιχεία κατά μερικές τάξεις του μεγέθους. Αυτά τα συστήματα πρέπει να προνοούν για ένα σημαντικό γεγονός, ότι δηλαδή συγκεντρώνοντας το ηλιακό φως ελαττώνουν το γωνιακό άνοιγμα των ακτίνων, που το σύστημα μπορεί να δεχθεί. Η παρακολούθηση γίνεται απαραίτητη από τη στιγμή που ο λόγος συγκέντρωσης υπερβαίνει το 10 περίπου και το σύστημα μπορεί να μετατρέψει μόνο την άμεση συνιστώσα της ηλιακής ακτινοβολίας.

 

 Στοιχεία Προσδιορισμού Τρόπου Τοποθέτησης Πλαισίων :

 

- Η ενέργεια που πρέπει να παραχθεί καθορίζει το πλήθος των φωτοβολταϊκών στοιχείων, το μηχανολογικό και ηλεκτρικό-ηλεκτρονικό εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί στο σύστημα μας.

 

- Το περιβάλλον και οι τοπικές καιρικές συνθήκες καθορίζουν τη θέση και τον τρόπο στήριξης.

 

- Η οικονομική δυνατότητα που έχουμε  είναι η αυτή που μας περιορίζει ή μας επιτρέπει να εγκαταστήσουμε ένα ακριβό σύστημα, το οποίο όμως θα αποφέρει καλύτερη απόδοση από ένα οικονομικότερο.

 

Απεικόνιση Κινήσεων του Ηλίου κατά το Χειμερινό & Εαρινό Ηλιοστάσιο :

 

    

Κινητά Συστήματα Στήριξης Φωτοβολταϊκων Πλασίων

Τα Κινούμενα Συστήματα Στήριξης Φωτοβολταϊκών Πλαισίων ή Tracker System έχουν την ικανότητα να παρακολουθούν την τροχιά του ηλίου με αποτέλεσμα να αυξάνουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και διακρίνονται στα μονοαξονικά συστήματα στήριξης (κίνηση σε άνα άξονα από ανατολή προς δύση) και στα διαξονικά συστήματα στήριξης (κίνηση σε δύο άξονες τόσο από την ανατολή προς την δύση όσο και από το βορρά προς το νότο έτσι ώστε τα φωτοβολταϊκά πλαίσια να έχουν προσονατολισμό συνεχώς κάθετο ως προς τις ηλιακές ακτίνες).

Σταθερά Συστήματα Στήριξης Φωτοβολταϊκων Πλασίων

Τα Σταθερά Συστήματα Στήριξης των Φωτοβολταϊκών Πλαισίων τοποθετούνται συνήθως με νότιο προσανατολισμό και με γωνία κλίσης ως προς το βορρά από 25ο έως 30ο για την Ελληνική επικράτεια. Διακρίνονται στα Συστήματα σταθερή γωνία κλίσης του συλλέκτη είτε με εποχιακά ρυθμιζόμενη κλίση του Φωτοβολταϊκού Πλαισίου η οποία μπορεί να αποφέρει μία αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως 10%.